0346 - 551463
Review TAP P&F
Nette praktijkruimte met grote wachtkamer, waarin veel mensen zaten te wachten. Het was er erg druk en het leek wel een beetje lopende band werk. Duurde lang voordat ik eindelijk aan de beurt was, maar toen werd er wel de tijd voor me genomen. De behandeling was pijnlijk en kreeg op mijn verzoek extra verdoving. Ben tevreden met het eindresultaat.

Woordenboek

 

Anamnese
De anamnese is de voorgeschiedenis van u als patiënt. Een “gewone” anamnese bestaat uit algemene gegevens zoals naam, adres, geslacht, godsdienst,  burgerlijke staat en beroep. Een uitgebreide anamnese kan bestaan uit meer informatie zoals wanneer zijn de klachten begonnen, het verloop van de klachten of bijkomende klachten.

Anesthesie
Anesthesie is een verdoving onder algehele narcose. Dat betekent dat u slaapt gedurende de behandeling en dus niets mee krijgt van de ingreep en dus ook geen pijn heeft.

Bleken
Het bleken van tanden wordt ook wel Bleaching genoemd. Naarmate men ouder wordt zal het gebit donkerder van kleur worden, meestal als gevolg van bacteriën, voeding en roken. Veel mensen vinden witte tanden erg belangrijk voor hun uiterlijk en kiezen voor Bleaching. Voor het bleken kan gebruik worden gemaakt van waterstofperoxide, carbamideperoxide of non-peroxidesystemen.

Brug
Een brug is een oplossing wanneer er één of meerdere tanden of kiezen ontbreken in de mond. De basis voor een brug bestaat altijd uit 2 elementen die als pijler dienen. De brug zelf bestaat uit 1 of meerdere kronen met daartussen 1 of meerdere "zwevende" kronen. De brug rust op deze pijlers en vult zo de ruimte op van de ontbrekende tanden of kiezen.

Endodontologie
Endodontologie is de wetenschap die zich bezig houdt met het behandelen van het doorbloede weefsel in het binnenste van de tand (pulpa)Facing
Een facing is een soort schildje dat, om esthetische redenen, aan de voorzijde van de tand wordt aangebracht. De kleur en vorm van de facing wordt in overleg  met u gekozen. Het schildje gaat zo’n 15 jaar mee en wanneer het nodig is kan hij worden vervangen zonder de eigen tand te beschadigingen.

Implantaat
Een implantaat is een soort kunstwortel die op de plek komt van een verloren tand of kies. Implantaten worden meestal gemaakt van titanium en hebben de vorm van een schroef. Wanneer de implantaat in de kaak is aangebracht, kan daarop weer een kroon worden bevestigd.

Klikgebit
Het klikgebit is een prothese(kunstgebit) die wordt vastgeklikt op implantaten. Deze implantaten zitten vast in de kaak en zijn uitgerust met een soort "drukknoppen" waarop het gebit wordt bevestigd.

Kunstgebit of volledige prothese
Een kunstgebit, ook wel volledige prothese genoemd, vervangt  de eigen tanden en kiezen wanneer deze verloren zijn gegaan. Het kunstgebit ligt los in de mond, in tegenstelling tot het klikgebit.

Materiaal en techniekkosten
In een tandartsofferte kunt u naast de kosten van één of meerdere behandelingen, ook een post Materiaal en techniekkosten terugvinden. Dit zijn de kosten die een tandarts moet betalen aan het tandtechnisch laboratorium voor de productiekosten van bijvoorbeeld een kroon, brug of klikgebit. Deze kosten kunnen per patiënt sterk verschillen en daarom worden ze niet meegenomen in de prijs van behandelingen, maar altijd apart gespecificeerd in de tandartsofferte.

Molaren
De molaren zijn de tanden die zich achter de premolaren bevinden, in de achterste delen van de mond. In een volwassen gebit zitten 12 molaren en hun functie is het vermalen van voedsel.OPG (foto)
OPG staat voor Orthopantomogram en is een speciale röntgenfoto van de gehele kaak, inclusief de kaakgewrichten. De foto wordt zo genomen dat alle tanden en kiezen te zien zijn. Bij het maken van de OPG wordt uw hoofd vastgezet en draait het röntgenapparaat om het hoofd heen.

Orthodontie
Orthodontie is een specialisatie binnen de tandheelkunde die zich bezighoudt met de stand van de tanden. Wanneer de stand van de tanden niet optimaal is kan daar verandering in aangebracht worden middels beugels, spalkjes en metalen draadjes.

Periodieke controle
Het is verstandig om uw gebit regelmatig te laten onderzoeken tijdens een bezoek aan uw tandarts. Dit kan 1x per half jaar zijn, maar toch zeker jaarlijks. Bij de controle wordt de conditie van alle tanden en kiezen gecontroleerd en problemen tijdig opgemerkt.

Premolaren
De premolaren zijn de twee kiezen die zich direct achter de hoektand bevinden. Omdat ze kleiner zijn dan de molaren, worden ze ook wel “valse kiezen” genoemd.

Parodontologie
Parodontologie is een specialisatie binnen de tandheelkunde die zich bezighoudt met de zorg voor het tandvlees en het kaakbot. Vaak gaat het dan om het behandelen van ontstoken tandvlees (parodontitis) en andere weefsels rond de tand.

Retentiebeugel
Een kunststof kapje dat precies over de tanden en tandvlees past en er voor zorgen moet dat de tanden, na het dragen van een beugel, ook recht blijven staan.

Sealen
Sealen is een Engelse term voor afdekken en verzegelen. Bij deze behandeling wordt er op een kies, in de groeven van het kauwvlak,  een plastic laagje aangebracht om de kies te beschermen tegen gaatjes. Sealen is een volledig pijnloze behandeling en wordt vaak toegepast bij kinderen.

Sedatie
Sedatie is een verdoving middels een roesje, meestal door het toedienen van kalmerende middelen.

Wortelkanaalbehandeling
Bij deze behandeling wordt het weefsel  in de holte (pulpa) van het wortelkanaal verwijderd. De ruimte die ontstaat wordt vervolgens opgevuld. De wortelkanaalbehandeling wordt ook wel zenuwbehandeling genoemd.

Share/Bookmark