0346 - 551463
Beoordeling TAP Dentalvision
De tandarts van Dentalvision is een vrouw van weinig woorden, maar volgens mij wel een deskundige tandarts. Er was een bedrag afgesproken voor mijn behandeling, maar toen ik in de stoel lag moest er nog iets gebeuren. Hier heeft ze niets extra?s voor gerekend. Qua deskundigheid, een aanrader. Het is alleen lastig om je auto te kunnen parkeren?

Wortelkanaalbehandeling

Wanneer er in een element (tand of kies) een zenuw sterft resulteert dit in een ontsteking aan de wortel(punten). Deze ontsteking kan het gevolg zijn van tandbederf, een lekkende vulling of een ongeval. Een tand of kies kan één of meerdere wortelkanalen hebben en in elk kanaal zit een zenuw. Bij een ontsteking moet de zenuw worden verwijderd en de wortelkanalen worden schoongemaakt. Deze behandeling wordt ook wel een zenuwbehandeling genoemd.


Hoe verloopt een wortelkanaalbehandeling?

Voordat de tandarts begint met de behandeling wordt er een foto gemaakt om precies te kunnen zien welke tand of kies de klachten veroorzaakt. Vervolgens wordt het element verdoofd en wordt er een opening gemaakt. Bij een tand wordt de opening aan de achterkant gemaakt, bij een kies gebeurt dit via de bovenkant.


Wortelkanaalbehandeling
Wanneer de pulpa* uit de wortelkanalen is verwijderd, worden de kanalen schoon-gemaakt, uitgevijld en verwijd zodat ze weer opgevuld kunnen worden.

Als de behandeling meerdere dagen in beslag neemt, brengt de tandarts een tijdelijke vulling aan. In elk van de kanalen wordt een rubber stiftje aangebracht en komt er een definitieve vulling in het element. Omdat een element na deze behandeling poreus of breekbaar kan worden, kan men er ook voor kiezen om een kroon aan te brengen. Die wordt dan over de tand of kies geplaatst ter bescherming en kan tevens de natuurlijke vorm herstellen.

 


Hoe lang gaat een tand of kies mee na de wortelkanaalbehandeling ?

Mits u de tand of kies goed verzorgt, kan hij na de wortelkanaalbehandeling een leven lang mee. Om te kunnen bepalen of de wortelkanaalbehandeling geslaagd is zal de tandarts nieuwe röntgenfoto’s maken en die vergelijken met de foto’s van voor de behandeling. Zo kan hij of zij zien of er nog steeds botweefsel verloren gaat of dat er nieuw bot ontstaat.


* Pulpa is levend weefsel dat bestaat uit kleine bloedvaatjes en zenuwvezels en zit in het wortelkanaal.

Share/Bookmark